LASY:n kevätkokous 3.3.2008:

UUDEN HOITOMALLIN VANHUSTENKESKUS KOIVUSAAREEN

Lauttasaaren Sosialidemokraatit ry:n kevätkokous vaatii, että kaupungin tulisi järjestää asumispalveluja saaren ikääntyneille. Lauttasaaressa asuu tällä hetkellä 3 252 yli 65-vuotiasta. Väestöennusteen mukaan vastaava luku vuonna 2017 on 4 397.

Helsingin vanhusten ympärivuorokautisen hoivan ja hoidon rakenne on muuttumassa. Tähänastinen hoitomalli edellyttää, että ikääntynyt siirtyy paikasta toiseen, kun hoidon ja hoivan tarve muuttuu. Nyt kokeillaan monipuolisen vanhustenkeskuksen toimintamallia. Ideana on, että ikääntyneen ei tarvitse siirtyä uuteen ympäristöön, vaan palvelut siirtyvät ikääntyneen luo. Tämä on merkittävä parannus ikäihmisten kannalta. Monipuolisissa vanhustenkeskuksissa olisi lisäksi tarjolla erilaisia avopalveluja, joita voivat käyttää asukkaiden lisäksi myös ympäristössä asuvat ikäihmiset.

LASY esittää, että Koivusaari otetaan huomioon mahdollisena monipuolisen vanhustenkeskuksen sijaintipaikkana. LASY:n aloite kaupungille on riippumaton valtioneuvoston rahoituspäätöksistä. Yhdistys esitti metroa jo keväällä 1965 pääkaupunkiseudun ympäristöystävällisenä LASY:n mielestä on reilumpaa tehdä ensin metroratkaisu ja sitten siihen liittyvät asunto- ja muun rakentamisen suunnitelmat eikä päinvastoin, kuten nyt on tapahtumassa.